Mensen verbinden met gemeenschap, plaats en natuur is de kern van de ontwerpstrategie van Ahof. Het team zet zich in om de historische waarde van het land en de architectuur te respecteren. Het doel is om mensen te inspireren om zorg te dragen voor de ruimtes die ze bewonen door gebruik te maken van vakmanschap en design. Op deze manier hoopt men een positieve energie en voortdurende betrokkenheid bij de gebouwen in de toekomst teweeg te brengen.
De opdracht om deze monumentale boerderij en de omliggende gebouwen te renoveren was het creëren van een groep huizen die energieneutraal zijn. Met behulp van energie-efficiënte technologie en hernieuwbare energiebronnen wordt ter plaatse evenveel energie geproduceerd als verbruikt via zonnepanelen en grondwarmtepompen. Het gebied ligt in een afgelegen deel van Nederland en staat bekend om zijn traditionele en religieuze gemeenschappen. In samenwerking met lokale boeren zoeken we naar manieren om regeneratieve landbouwmethoden toe te passen.
De Boerderij op de Ahof dateert uit 1885 en is een klassiek Nederlands ontwerp met een diep rieten dak, gedeeltelijk donker houten bekleding en rood metselwerk. Prachtige grote gebogen glazen deuropeningen met traditionele stalluiken omlijsten elk uiteinde van het gebouw en laten het licht door.
Het ambachtelijke riet, het steile zadeldak, de ruwe balken en de eenvoudige betonnen vloer houden de zuiverheid van de oorsprong van het gebouw in stand en verheffen het gebruik ervan als moderne woning. Cruciale hedendaagse elementen met een warme industriële uitstraling werden toegevoegd: een centraal stalen keukeneiland en een krachtige energiezuinige houtkachel.
De interieurarchitect werkte samen met de klant en de architect om de kracht van de oorspronkelijke structuur over te brengen. De opdracht was om natuurlijke bouwmaterialen te gebruiken door te werken met kalkpleister en vlas in de wandopbouw. Het vermijden van onnodige voorzieningen op de binnenmuren respecteert de structuur en brengt een gevoel van rust. Door de toevoeging van een nieuwe eerste verdieping werden een badkamer en een slaapkamer discreet geïnstalleerd en werd een moderne trap ontworpen om het vakmanschap van de 21e eeuw in de ruimte te brengen.
Het waarborgen van de eerlijkheid van materialen strekt zich uit tot deze dramatische trap van vurenhout; een samenwerking tussen de interieurarchitect en EeStairs. Het is een gedurfd en innovatief spiraalvormig ontwerp en de eerste in zijn soort die door EeStairs is ontworpen en vervaardigd. Het ruwe multiplexhout verwijst naar het industriële gebruik en heeft een bescheidenheid en warmte die past bij de schuur, haar geschiedenis en toekomst. Gebogen of spiraalvormige trappen worden meestal bekleed met luxe afwerkingen zoals marmer, pleisterwerk of meer nobele houtsoorten zoals eiken, deze versie in multiplex versterkt het ethos van zuiverheid en eenvoud dat zo kenmerkend is voor het Ahof-project.
Ahof betekent het hof. De oude boerderij en landerijen werden ongeveer 30 jaar geleden door de huidige opdrachtgever gekocht met de bedoeling het land en zijn oude gebouwen een nieuwe omgeving te geven. Het land is opnieuw verwilderd en de oude moerasgebieden met onder meer elzenmoerasbossen zijn hersteld. De boerderij is het tweede voltooide project van vijf gebouwen.
Fotografie: Alex Baxter
Architect: Flip Wentink
Kopie van: Dezeen